Kama
|
Wysłany: Nie Sie 03, 2008 1:49 pm Temat postu: Która szkoła podstawowa? |
|
|
Proszę o radę z wyborem szkoły podstawowej dla mojej córeczki. Wkrótce wyjeżdżamy z mężem do Leeds i szukam szkoły dla mojego 7-letniego dziecka .Proszę o podanie nazw szkół, które możecie mi polecić , gdzie jest OK dla takiego malucha z Polski, który dopiero rozpoczyna edukację.Bardzo proszę o radę, gdyż nie znam miasta i nie mam pojęcia, gdzie najbezpieczniej zapisać córeczkę .Oczywiście zdaję sobie sprawę, iż może nie być wolnych miejsc, ale warto spróbować.Zapewne będę musiała udać się do Educational Office jak już wyczytałam na forum.Martwię się bardzo, aby udało mi się załatwić dobrą szkołę dziecku i czy zdąże do września?Pozdrawiam i proszę o radę. |
|
ela1981
|
Wysłany: Nie Sie 03, 2008 6:42 pm Temat postu: |
|
|
pytanie podstawowe: gdzie bedziecie mieszkac, w ktorej czesci Leeds?
szkoly szukaj w poblizu miejsca zamieszkania, wybierz najlepsza z dostepnych, a nie ta ktora Ci ktos poleci np: 20mil od mieszkania tylko dlatego bo polecona
wyniki szkol mozesz sprawdzic na www.upmystreet.co.uk (podajesz kod, gdzie bedziesz mieszkac i wyskocza Ci pobliskie szkoly)
dobra, bezpieczna szkola ~ wiesz to wszystko zalezy kto jak ocenia, kto czego oczekuje a przede wszystkim od ciebie samej ~ jak pozwolisz aby inni Ciebie/twoje dziecko traktowali na poczatku |
|
Kama
|
Wysłany: Nie Sie 03, 2008 7:00 pm Temat postu: |
|
|
W tym rzecz, że ja jeszcze nie wiem w której dzielnicy Leeds będziemy mieszkać.Dużo czytam opinii na forum dzięki temu mogę się dowiedzieć, gdzie, jak się mieszka naszym rodakom.Będę szukała jak najspokojniejszego miejsca oczywiście.Denerwuję się tym naszym wyjazdem, boję się o dziecko czy uda mi się zapisać ją do szkoły przed pierwszym września?Jak przeczytałam na forum formalności z zapisaniem dziecka trwają kilka tygodni. |
|
leszk.pawlek@op.pl
|
Wysłany: Nie Sie 03, 2008 8:51 pm Temat postu: |
|
|
Witam. Mieszkam w bardzo spokojnej dzielnicy Leeds Cookrige.Warta polecenia.Szkola katolicka jedna z najlepszych w miescie.Jesli mam podac wiecej szczegolw prosze na kontakt przez GG9533120. Tylko dzis lub jutro rano gdyz wyjazd do polski |
|
iwonkadz
|
Wysłany: Nie Sie 03, 2008 10:52 pm Temat postu: |
|
|
Z formalnościami nie jest tak źle. Nam udało się załatwić wszystko jednego dnia. Najtrudniejszy jednak pozostaje wybór szkoły. Jeśli będziesz mieszkać w LS15 polecamy St Theresa's. Mają wysoki poziom i dobre podejście do dzieci, szczególnie tych nowych nie mówiących po angielsku. |
|
ela1981
|
Wysłany: Pon Sie 04, 2008 1:22 pm Temat postu: |
|
|
Kama napisał: | W tym rzecz, że ja jeszcze nie wiem w której dzielnicy Leeds będziemy mieszkać.Dużo czytam opinii na forum dzięki temu mogę się dowiedzieć, gdzie, jak się mieszka naszym rodakom.Będę szukała jak najspokojniejszego miejsca oczywiście.Denerwuję się tym naszym wyjazdem, boję się o dziecko czy uda mi się zapisać ją do szkoły przed pierwszym września?Jak przeczytałam na forum formalności z zapisaniem dziecka trwają kilka tygodni. |
spokojnie, bez paniki, najpierw znajdz mieszkanie a potem szybko szukaj szkoly ~ taka kolejnosc jest chyba lepsza
ja nie mialam tez problemow z zapisaniem dziecka, generalnie gdyby mial odpowiedni wiek moglyby zaczac nastepnego dnia
sprawdzilam szkole St. Theresa's ~ wyniki na poziomie normy, raczej dobrym, ciut powyzej sredniej, moje dziecko chodzi do podobnej wynikowo szkoly, ja jestem zadowolona, ale np.moja kolezanka nie byla, teraz jej dziewczyny chodza do niby gorszej szkoly, ale ona jest bardziej zadowolona, wszystko zalezy na jakiego nauczyciela sie trafi (wlasnie od jego podejscia do dziecka szczegolne obcojezycznego) i w jakich stosunkach pozostanie sie z kadra/rodzicami/dzieciakami |
|
Kama
|
Wysłany: Pon Sie 04, 2008 10:16 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję wam wszystkim za odpowiedzi, cieszę się, że tak chętnie udzielacie mi pomocy, bo jak pewnie sami wiecie z własnego doświadczenia człowiek na początku jest pełen obaw i zagubiony, ale zawsze trzeba być dobrej myśli jak to się mówi.Najważniejszy maluch, aby dała sobie radę w nowym miejscu szkole i etc., my jakoś się zaklimatyzujemy |
|
Marta Klecz
|
Wysłany: Wto Sie 05, 2008 10:56 am Temat postu: |
|
|
Jezeli masz zamiar mieszkac W okolicach Kirkstall, moge polecic szkole mojego synka Beecroft- musze powiedziec ze bardzo rygorystyczna pod pewnymi wzgledami , ale maja outstanding Ofsted Report i zadziwiajaca frekfencje (czy to tak sie pisze?) BEECROFT school.
Maja bardzo malo dzieci (oczywiscie w porownaniu do innch szkol).
Maja rowniez Breakfast Club- o 8mej zaczynaja sie zbierac dzieci ktore jedza w szkole sniadanie za niewielka oplata £5 tygodniowo- dobre jesli masz do pracy na 9ta, lub jak ja na 8.30... Maja tez After School CLub - od 15.15 do 17.25. I to jest chyba polaczone z szkola sasiedzka - doslownie next door katolicka szkola St Mary - chyba.Tam tez chodza polskie dzieci- widzialam ale nie mialam okazji poznac.
Postaraj sie wybrac lepsza dzielnice aby sie nie martwic potem o swoje dziecko. Warto zaplacic wiecej ale potem miec spokoj. |
|