Go to Leeds-Manchester.pl homepageGo to forum.Leeds-Manchester.pl homepage

FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Profil Wiadomości

SZUKAM ELEKTRYKA
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Leeds-Manchester.pl Strona Główna -> Erystyka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tomek30



Dołączył: 03 Sie 2007
Posty: 10

PostWysłany: Pią Sie 03, 2007 7:44 pm    Temat postu: SZUKAM ELEKTRYKA Odpowiedz z cytatem

SZUKAM ELEKTRYKA Z UPRAWNIENIAMI ANGIELSKIMI DO PODLACZENIA KUCHENKI ELEKTRYCZNEJ PROSZE KOTAKTOWAC SIE ZE MNA NA E-MAIL
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Twoja ocena: 0 [+] [-]
7sisters



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 1286
Skąd: Rochdale

PostWysłany: Pią Sie 03, 2007 8:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po kiego gwinta Ci elektryk (na dodatek jeszcze z uprawnieniami) do podlaczenia kuchenki? Swoja sam podlaczylem i jeszcze nikt od tego nie umarl...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Twoja ocena: 0 [+] [-]
v-tec



Dołączył: 27 Wrz 2005
Posty: 3127
Skąd: YO26

PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 12:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Śmieszny koleś (to znaczy ten na górze, nie ty 7s broń boże Wink )
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Blog Twoja ocena: 0 [+] [-]
tomek30



Dołączył: 03 Sie 2007
Posty: 10

PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 12:28 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

7sisters baranie na chu.. sie odzywasz jak nie masz zielonego pojęcia o czym mowisz to ze sam podlaczyles swoja zasrana kuchenke to mnie gowno interesuje nie jest zadną filozofia podlaczyc kuchenke elektryczna jak bym nie potrzebowal elektryka z uprawnieniami to bym nie pisal ze owego potrzebuje na forum debilu nastepnym razem zanim cos skomentujesz to sie 2 razy zastanow bo moze nie jestes az tak bystry jak ci sie wydaje bucu.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Twoja ocena: 0 [+] [-]
3tna



Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 112
Skąd: Jelenia/L33ds

PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 12:33 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

v-tec napisał:
Śmieszny koleś (to znaczy ten na górze, nie ty 7s broń boże Wink )


Smieszny ? a dlaczego smieszny ? Smieszny to jestes TY. Bystroscia nie grzeszysz jak na Swoj wiek. Umiecie tylko jeden z drugim krytykowac i wytykac palcami, a sami o tym nie macie zielonego pojecia.

Niby taki jestes "wszech wiedzacy" V-tec to powinnienes wiedziec, ze tutaj w UK kuchenke NOWA (elektryczna lub gazowa) powinna podlaczac osoba z odpowiednimi uprawnieniami, a jak tego nie wiesz to glosu nie zabieraj

Wiec V-Tec Shut The Fuck Up!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Blog Twoja ocena: 0 [+] [-]
fatamorgana



Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 4797
Skąd: Z Pelli na koniec Ĺ�wiata

PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 12:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Shocked Hardcor- możesz przenosić do odpowiedniego działu.... Laughing
Nie moge oprzeć się wrażeniu, ze reakcja była jak po wlaniu wody do kwasu.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Blog Twoja ocena: 0 [+] [-]
HardcoR



Dołączył: 16 Sty 2006
Posty: 356
Skąd: Leeds

PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 2:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cóż, elektryka nie znalazł, ale co się dziwić - z takimi odzywkami Confused

przeniesiony, a i tomek30 - piszemy bez CapsLock'a
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Twoja ocena: 0 [+] [-]
eve6



Dołączył: 16 Lip 2006
Posty: 89

PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 8:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Laughing ale pojechał
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Twoja ocena: 0 [+] [-]
fatamorgana



Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 4797
Skąd: Z Pelli na koniec Ĺ�wiata

PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 10:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wygląda na to, że każdy kto ma więcej postów i "sie mądrzy", może liczyć na porządny opierd... tutaj... Laughing Laughing Laughing

Ze starej gwardii dostało się już właściwie wszystkim. Laughing Razz Shocked
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Blog Twoja ocena: 0 [+] [-]
7sisters



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 1286
Skąd: Rochdale

PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 10:32 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

3tna napisał:

tutaj w UK kuchenke NOWA (elektryczna lub gazowa) powinna podlaczac osoba z odpowiednimi uprawnieniami, a jak tego nie wiesz to glosu nie zabieraj


A wlasnie ze kicha. Nie ma obowiazku instalacji kuchenki elektrycznej przez osobe uprawniona, podobnie jak nie musisz brac elektryka do wymiany lampy na suficie albo wylacznika na scianie. Dopiero prace takie jak dodanie calego obwodu elektrycznego wymagaja udzialu osoby uprawnionej.

Oczywiscie zeby to sprawdzic, trzeba sie wysilic. Tyle ze to juz znajduje sie powyzej mozliwosci swoloczy ktora ostatnio ma w zwyczaju emigrowac do UK. Trzeba chyba pomyslec nad przeprowadzka.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Twoja ocena: 0 [+] [-]
fatamorgana



Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 4797
Skąd: Z Pelli na koniec Ĺ�wiata

PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 4:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ciekawy jestem, co na to wszystko ten elektryk (jakby przeczytał ileż to przez niego problemów na forum...)? Laughing Wink

Akurat mam do czynienia z podłączaniem różnych rzeczy i wiem, ze nawet gaz -jesli jest doprowadzona instalacja w kuchni i chodzi tylko o przyłączenie flexi (czyli nie wymagające wpinania w rurę) można samemu wpiąć rurą elastyczną o ile się wie jak.
No a z kablem jest jeszcze łatwiej. Chyba że nie ma gniazdka, albo kabel jest uszkodzony i trzeba sztukować, lub wymieniać.
Ale z kontekstu wynika, ze chodzi o samo podłączenie cookera", więc to sugeruje brak problemów z instalacją.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Blog Twoja ocena: 0 [+] [-]
julka



Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 926
Skąd: Skipton

PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 4:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tomek30 napisał:
7sisters baranie na chu.. sie odzywasz jak nie masz zielonego pojęcia o czym mowisz to ze sam podlaczyles swoja zasrana kuchenke to mnie gowno interesuje nie jest zadną filozofia podlaczyc kuchenke elektryczna jak bym nie potrzebowal elektryka z uprawnieniami to bym nie pisal ze owego potrzebuje na forum debilu nastepnym razem zanim cos skomentujesz to sie 2 razy zastanow bo moze nie jestes az tak bystry jak ci sie wydaje bucu.



Dzizas... A ja myslalam, ze ja jestem nerwowa...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email MSN Messenger Twoja ocena: 0 [+] [-]
Asix



Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 413
Skąd: z żebra

PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 4:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

tomek30 napisał:
7sisters baranie na chu.. sie odzywasz jak nie masz zielonego pojęcia o czym mowisz to ze sam podlaczyles swoja zasrana kuchenke to mnie gowno interesuje nie jest zadną filozofia podlaczyc kuchenke elektryczna jak bym nie potrzebowal elektryka z uprawnieniami to bym nie pisal ze owego potrzebuje na forum debilu nastepnym razem zanim cos skomentujesz to sie 2 razy zastanow bo moze nie jestes az tak bystry jak ci sie wydaje bucu.


[/quote]

ta wypowiedz... to wyrzygane chamstwo...
chociaz.. chyba jest rozniaca miedzy chamstwem i bezczelnoscia a motłochowatym myśleniem, słoma po prostu wystaje...
Ja tę różnicę widzę przede wszystkim po formie przekazu. Jak ktoś wpycha w jedno zdanie szereg wątków - prezentuje owalne zero. Do kwadratu Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Twoja ocena: 0 [+] [-]
Tomeczek
Gość





PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 8:25 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a czy żeby podłączyć prysznic elektryczny o mocy 9,5 Kw do napięcia 220/230V ( o ile wogole tak mozna, bo wydaje mi sie że nie ) wymagany jest elekktryk z uprawnieniami?

tylko mi nie ubliżajcie, bo nie zasne, please
Powrót do góry
Twoja ocena: 0 [+] [-]
v-tec



Dołączył: 27 Wrz 2005
Posty: 3127
Skąd: YO26

PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 10:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

3tna napisał:
Wiec V-Tec Shut The Fuck Up!

Ja ciebie też, kotuś Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Blog Twoja ocena: 0 [+] [-]
v-tec



Dołączył: 27 Wrz 2005
Posty: 3127
Skąd: YO26

PostWysłany: Sob Sie 04, 2007 10:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tomeczek napisał:
a czy żeby podłączyć prysznic elektryczny o mocy 9,5 Kw do napięcia 220/230V ( o ile wogole tak mozna, bo wydaje mi sie że nie ) wymagany jest elekktryk z uprawnieniami?

tylko mi nie ubliżajcie, bo nie zasne, please

To czy można czy nie powie ci tabliczka która jest na urządzeniu, tam jest napisane jakie jest napięcie zasilania.
Chyba ci nie ubliżyłem za bardzo? Cool
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Blog Twoja ocena: 0 [+] [-]
7sisters



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 1286
Skąd: Rochdale

PostWysłany: Nie Sie 05, 2007 2:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Prysznic 9.5kW to dosc typowa moc, zwykle na 230V (oczywiscie sprawdz w instrukcji). Natomiast jezeli chodzi o uprawnienia, jezeli jest to nowy prysznic (tzn. nie jest montowany w miejsce starego) jest to tzw. notifiable work i powinna byc wykonana/odebrana przez uprawnionego elektryka.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Twoja ocena: 0 [+] [-]
fatamorgana



Dołączył: 19 Lut 2006
Posty: 4797
Skąd: Z Pelli na koniec Ĺ�wiata

PostWysłany: Nie Sie 05, 2007 2:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tomeczek napisał:
a czy żeby podłączyć prysznic elektryczny o mocy 9,5 Kw do napięcia 220/230V ( o ile wogole tak mozna, bo wydaje mi sie że nie ) wymagany jest elekktryk z uprawnieniami?

tylko mi nie ubliżajcie, bo nie zasne, please


To zależy komu.
Landlord woli jak ma święty spokój i pewność, ze wszystko jest ok.
A Polak jak zna kogoś lub zna się sam i wie jak- też może zrobić.
Stosuje sie jednak taki knif, ze Polak zrobi, założy, ale Anglik mający uprawnienia sprawdzi i podpisuje (jak coś musi).
Niezaleznie od tego: nie wszyscy mają tu uprawnienia, bo też nie wszyscy klienci potrzebują pomocy kogos z uprawnieniami.
Najważniejsze jest, aby coś działało dobrze.
Problem w tym, ze polscy elektrycy często nie znają brytyjskich przepisów i norm, więc ich praca mimo że zgodna z normami polskimi i dobrze wykonana może zostac zanegowana owymi przepisami.
Tak jest np. ze średnicą kabla do showera, nie może być mniejsza niż ...mm mimo że przy tej mniejszej też będzie wszystko w porządku. Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Blog Twoja ocena: 0 [+] [-]
bolek



Dołączył: 22 Lut 2006
Posty: 716

PostWysłany: Nie Sie 05, 2007 2:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z tym cookerem (hehe) to bedzie tak: elektryk z uprawnieniami przydałby sie , bo w razie awarii nowej kuchenki mogą nie uwzględnić gwarancji, ale

możesz oczywićie podłączyc sam pamiętaj tylko o paru sprawach:

1. nie podłaczaj kuchenki do zwykłego gniazdka - tam są za cienkie kable - podłaczaj do specjalnego gniazda przeznaczonego dla kuchenki -jeśli takiego nie ma - musisz pociągnąć od głównego zasilania - z reguły w piwnicy

Jeśli podłączysz do zwykłego gniazdka to 1 palnik-żarnik (czy jakoś tak), może nawet 2, będzie działałać ok , ale jak włączysz 4, to gniazdko (i przewody) zacznie świecić..., jak włączysz jeszcze piekarnik w do akcji włączy się też Fire Department....

2. Pamiętaj o odpowiednim podłączeniu przewodów, brązowy L -faza, niebieski N - zero, żółto-zielony - earth - uziemienie, - (w Polsce jest troszke inaczej.. stosuje się zerowanie-uziemienie spiete z zerem, tylko w kuchni i łazience jest dodatkowy przewód uziemienia), w angli w każdym gniazdku jest uziemienie - stąd 3 przewody)

Nie pomyl przewodów - tu żarty się kończą...

3. Uzyj kabla o przekroju 1 mm

4. Prysznic 9,5 kW można podłączyć do nap 230V (w Anglii, hehe) - jeśli jest specjalne gniazdo do showera - jeśli nie- trzeba ciągnąć przewody od głównej skrzynki, w Polsce z reguły nie ma i trzeba ciągnąć z piwnicy - w bloku trzeba oczywiście załatwiać zezwolenie od spółdzielni
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Twoja ocena: 0 [+] [-]
kunegunda



Dołączył: 03 Kwi 2006
Posty: 2092

PostWysłany: Sro Sie 08, 2007 10:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

7sisters napisał:
3tna napisał:

tutaj w UK kuchenke NOWA (elektryczna lub gazowa) powinna podlaczac osoba z odpowiednimi uprawnieniami, a jak tego nie wiesz to glosu nie zabieraj


A wlasnie ze kicha. Nie ma obowiazku instalacji kuchenki elektrycznej przez osobe uprawniona, podobnie jak nie musisz brac elektryka do wymiany lampy na suficie albo wylacznika na scianie. Dopiero prace takie jak dodanie calego obwodu elektrycznego wymagaja udzialu osoby uprawnionej.

Oczywiscie zeby to sprawdzic, trzeba sie wysilic. Tyle ze to juz znajduje sie powyzej mozliwosci swoloczy ktora ostatnio ma w zwyczaju emigrowac do UK. Trzeba chyba pomyslec nad przeprowadzka.





Tak apropos to dla informacjii wedlug angielskiego prawa nie masz uprawnien to nie mozesz sobie sm nawet gniazdka zmienic (koncowe podlaczenie musi wykonac elektryk z uprawnieniami)
jak nadal masz problem z kuchenka daj znac to ci kogos podsle
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Twoja ocena: 0 [+] [-]
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Leeds-Manchester.pl Strona Główna -> Erystyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach