click here for English version

National Insurance Number

  1. Co to jest Nationanl Insurance Number - tzw. NIN?
  2. NIN jest odpowiednikiem polskiego NIP-u i jest nadawany raz na całe życie, składa się z 2 liter, 6 cyfr i litery na końcu np. PP 246453 R

  3. Do czego jest mi on potrzebny?
  4. NIN jest konieczny do rejestracji podatnika w Brytyjskim systemie podatkowym oraz socjalnym

    • Numer jest potrzebny, gdy chcemy starać się o zasiłki, wszelkiego rodzaju dodatki oraz przy naliczaniu emerytury.
    • W trakcie oczekiwania na numer NIN możemy ubiegać się o stałą pracę (tzn. umowa na stałe - Permanent Contract)! Wystarczy, że powiemy naszemu pracodawcy iż o taki numer się ubiegamy, a tymczasem możemy mu dać numer tymczasowy. Jeżeli mimo to pracodawca będzie robił nam problemy, wtedy należy pójść do JobCentre Plus i poprosić o zaświadczenie, że jesteśmy w trakcie wyrabiania sobie NIN'u

  5. Rodzaje NIN
  6. Są dwa:

    • Tymczasowy (Temporary)
    • Podajemy go zaczynając pracę, nie mając stałego NIN. Jest on również dla osób, które przyjechały do UK na krótki okres do pracy np. na wakacje
      Wzór tymczasowego NIN:

      TN DD MM YY M albo F
      TNDD MM YYM albo F
      Temporary(tymczasowy) NumberData urodzin
      (dzień, miesiąc, rok)
      Płeć
      M - mężczyzna
      F - kobieta

    • Stały (Permanent)
    • Po jego otrzymaniu koniecznie musimy go dać naszemu pracodawcy. Dzięki temu będziemy płacić m.in. niższy podatek.

  7. Gdzie złożyć wniosek?
  8. O NIN numer możesz ubiegać się poprzez twoje lokalne Jobcentre Plus. Pod tym adresem możesz go poszukać . Możesz również zadzwonić pod numer 0845 600 0643 w godzinach od 8.00 do 18.00, (telefon czynny od poniedziałku do piatku) z celu umowienia się na spotkanie. Podczas rozmowy najprawdopodobniej zostaniesz zapytany o twoje dane osobowe, adres zamieszkania (pod który zostanie wysłany list powiadamiający nas o dacie spotkania oraz o wymaganych dokumentach), dane twojego pracodawcy oraz jak długo planujesz tu zostać. Konsultant powie Ci również jakie dokumenty powinienes ze sobą przynieść.

    W przypadku problemów językowych możesz poprosić o asystenturę darmowego tłumacza (należy to zaznaczyć przed spotkaniem).

  9. Jakie rodzaje dokumentów należy mieć ze sobą na spotkaniu?
  10. Spis dokumentów zostanie przesłany do nas pocztą. Brak któregoś z wymaganych dokumentów może spowodować odesłanie i konieczność oczekiwania na kolejna wizytę (nawet do kilku tygodni). Im więcej dokumentów zostanie przyniesionych, tym większa szansa na całkowicie bezproblemowe załatwienie całej procedury.

    Pamiętaj, że muszą to być oryginały!

    • Paszport
    • Dowód osobisty
    • Prawo jazdy
    • Dokument potwierdzający zatrudnienie (payslip - odcinek wypłaty, umowa o prace, list od pracodawcy)
    • Jeżeli pracujemy dla agencji pośredniczącej wtedy list od nich
    • Dokumenty z Home Office
    • Kartę studencką
    • List potwierdzający studiowanie, włączając w to szczegóły kierunku
    • Umowę o mieszkanie
    • Rachunki za prąd, wodę itd.
    • Wyciąg z banku (bank statement)
    • Dokumenty świadczące o naszym stanie cywilnym
    • Certyfikat urodzenia

    Dokumenty w przypadku posiadania własnej firmy:

    • Faktura
    • List od naszego księgowego
    • Listy od naszych klientów
    • Formularz podatkowy schedule D

  11. Rozmowa z urzędnikiem
  12. Na spotkanie trzeba przyjść punktualnie. Spóźnienie może oznaczać, iż będziemy przesunięci w kolejce oczekujących na inny nawet odległy termin.
    Rozmowa z urzędnikiem nie trwa długo około 30 min. Konsultant w oparciu o zeznania wypełnia wszystkie formularze. Pytania nie są skomplikowane. Będziemy musieli podać nasz stan cywilny, kiedy zawarliśmy ślub, kiedy się rozwiedliśmy, ilość dzieci (ich wiek), jak długo tu jesteśmy, czy pracujemy lub czy chcemy pracować itp.

    Po wypełnieniu aplikacji przez urzędnika dostaniemy ją do podpisu. Ze sobą zabierzemy poświadczenie, iż złożyliśmy taką aplikację w stosownym urzędzie. Przyda nam się takie w przypadku, gdy poszukujemy pracy - zaświadczenie takie możemy przedstawić potencjalnemu pracodawcy lub agencji.

  13. Oczekiwanie na decyzję
  14. Na decyzję o przyznaniu czeka się nie dłużej niż 6 tygodni. Po otrzymaniu pocztą listu o przyznaniu NIN, w ciągu kolejnych kliku tygodni otrzymamy na sam NIN, który jest plastikową kartą wielkości karty kredytowej. Jeśli imię i nazwisko nie są podane poprawnie należy to zgłosić, gdyż taka karta jest nieważna. Kartę NIN należy schować i pilnować bardzo uważnie. Wydanie duplikatu jest możliwe tylko jeden raz.

  15. Czy muszę zarejestrować się w Home Office, żeby móc ubiegać się o NIN?
  16. Nie.

  17. Przyspieszone przyznanie NIN dla pracodawców
  18. Pracodawcy którzy ubiegają się o pozwolenia na pracę zgodnie z Business and Commercial Scheme (Tier 1 or Tier 2) powinni być świadomi, że są nowe formularze dla pracowników ubiegających się o NIN w trybie przyspieszonym.
    Oznacza to, że formularz może zostać wypełniony przez pracodawcę i pracownika zamiast wizyty w JobCentre Plus lub spotkania z urzędnikiem.

    W celu uzyskania więcej informacji należy się kontaktować z:

    Fast Path Internet Enquiries
    CCU Admin Team
    5th Floor
    Portcullis House
    21 India Street
    Glasgow
    G2 4PH
    Telephone: 0845 641 5047 / 5048 / 5049
    Fax: 0845 641 5037
    Email: glasgow.ccufastpathadmin@jobcentreplus.gsi.gov.uk

    Jest to tylko i wyłącznie adres dla pracodawców!