click here for English version

Status rezydenta

  1. Czy muszę aplikować o zezwolenie na rezydenturę (residence permit)?
  2. Nie musisz aplikować o zezwolenie na rezydenturę jeśli posiadasz prawo pobytu w Wielkiej Brytanii. Możesz zostać tak długo, jak długo możesz się utrzymać z własnych środków (bez pomocy rządu Wielkiej Brytanii).

    Jeśli masz Polskie obywatelstwo oraz legalnie pracujesz w Wielkiej Brytanii przez co najmniej 12 miesięcy, możesz złożyć wniosek o rezydenturę tzw. residance permit. Zezwolenie na rezydenturę po prostu potwierdza prawo do mieszkania i pracy w Wielkiej Brytanii.

  3. Jak długo ważne jest zezwolenie na rezydenturę?
  4. Zezwolenie na rezydenturę ważne jest tylko przez 5 lat. W niektórych przypadkach może być wydane również na krótszy okres.

    Nie otrzymasz zezwolenia jeśli w szczególności:

    • jesteś w Wielkiej Brytanii tylko z krótką wizytą,
    • mieszkasz i pracujesz w Wielkiej Brytanii krócej niż 12 miesiące,
    • nie pracujesz w Wielkiej Brytanii i nie masz środków na utrzymanie.

  5. W jaki sposób aplikuję o zezwolenie na rezydenturę?
  6. W celu złożenia wniosku o rezydenturę w Wielkiej Brytanii należy wypełnić (drukowanymi literami) formularz EEC1, a następnie wysłać go wraz z załącznikami do Home Office na adres:

    European Applications,
    Immigration and Nationality Directorate
    Home Office
    Data Processing Team
    4th Floor, Block B
    Whitgift Centre
    15 Wellesley Road
    Croydon
    CR9 1AT

  7. Czy mogę mieszkać w Wielkiej Brytanii jeśli nie pracuję?
  8. Tak. Jesteś uprawniony do mieszkania na terminie Wielkiej Brytanii nie będąc zatrudnionym jeśli jesteś studentem, emerytem lub nie pracujesz, ale masz wystarczającą ilość środków finansowych na swoje utrzymanie.